Wetenschappelijk onderbouwd lesgeven met GO!
GO! is een thematische en geïntegreerde leeromgeving voor het basisonderwijs, ontwikkeld vanuit de overtuiging dat onderwijs pas echt betekenisvol is als het aansluit bij de leefwereld, nieuwsgierigheid en ontwikkeling van kinderen. Tegelijkertijd is GO! stevig geworteld in inzichten uit onderwijsonderzoek. Daarmee is GO! een duidelijk voorbeeld van een evidence- informed curriculum: het verbindt bewezen effectieve principes uit de wetenschap met de professionele kennis en ervaring van leerkrachten.
GO! is een eigentijdse en krachtige methodiek die kinderen voorbereidt op een complexe wereld. Het combineert de rijkdom van thematisch onderwijs met de kracht van onderwijskundig onderzoek. Daarmee is GO! geen ‘traditionele methode’, maar een doordacht, evidence-informed alternatief dat wetenschappelijke inzichten vertaalbaar maakt naar de klas van vandaag én morgen.
Gebaseerd op wat we weten over hoe kinderen leren
GO! sluit aan bij fundamentele inzichten uit de cognitieve psychologie en onderwijskunde:
-
Activeren van voorkennis: Elk thema begint met het ophalen van bestaande kennis en ervaringen. Dit vergroot de leerbaarheid van nieuwe informatie (Marzano, 2004).
-
Samenhang tussen vakken: In plaats van losse vakken en methodes, biedt GO! geïntegreerd onderwijs aan. Onderzoek laat zien dat samenhangend leren zorgt voor betere begripsvorming en transfer (Bransford et al., 2000).
-
Contextualiseren van leren: Kinderen leren beter als ze nieuwe kennis verbinden aan een betekenisvolle context. Dat is precies wat thematisch onderwijs doet (Dewey, 1938; Van Oers, 2013).
-
Diepe verwerking: Door verhalen, projecten en onderzoeken worden leerlingen cognitief uitgedaagd om actief met de stof aan de slag te gaan – wat leidt tot duurzamer leren (Hattie, 2009).
-
Formatieve evaluatie: GO! zet in op het volgen van ontwikkeling door observatie, reflectie en feedback. Deze aanpak is krachtiger dan alleen toetsen achteraf (Wiliam, 2011).
Regie terug bij de leerkracht
GO! stelt niet het materiaal centraal, maar de leerkracht als professional. Er is bewust gekozen om niet alles voor te schrijven, maar om voldoende inhoud en structuur te bieden die ruimte laat voor eigen inbreng.
Onze aanpak:
- versterkt het pedagogisch en didactisch handelen van de leerkracht;
-
stimuleert gedeeld eigenaarschap binnen het team, wat leidt tot meer professionele groei;
-
maakt het mogelijk te differentiëren en af te stemmen op de klas – een bewezen effectieve strategie (Tomlinson, 2014).
Ruimte voor eigenaarschap en motivatie
Kinderen die betrokken en gemotiveerd zijn, leren meer en dieper. GO! stimuleert deze betrokkenheid door:
-
-
Autonomie: Keuzevrijheid binnen activiteiten en onderzoeken vergroot intrinsieke motivatie (Deci & Ryan, 2000).
-
Samenwerken aan betekenisvolle taken: Projecten en onderzoeken doen er toe in de ogen van de leerlingen. Ze werken samen aan echte vragen, met een zichtbaar resultaat.
-
Leren in samenhang met de wereld: Door aan te sluiten bij maatschappelijke thema’s en actuele vragen, voelen kinderen dat hun leren ertoe doet.
-
Ondersteund door onderzoek en praktijkervaring
GO! is ontwikkeld met behulp van actuele literatuur en inzichten uit de onderwijswetenschap, én samen met ervaren leerkrachten en scholen. De didactische keuzes zijn systematisch onderbouwd met kennis uit onder andere:
-
-
de cognitieve psychologie (o.a. Sweller, Mayer, Kirschner),
-
onderzoek naar effectief curriculumontwerp (Wiggins & McTighe),
-
praktijkgericht onderzoek naar thematisch en ervaringsgericht leren (Klaassen, Van Oers).
-
Hoewel GO! is het ontwikkeld met inachtneming van bewezen principes en is het voortdurend in ontwikkeling op basis van feedback, observaties en praktijkervaringen.
-

