Lezen, luisteren, spreken en schrijven in samenhang
Taal groeit als je iets te vertellen hebt
In GO! is taal geen los vak – het leeft in elk thema, in elk verhaal, in elke ontdekking. Kinderen lezen, luisteren, spreken en schrijven met een doel: om de wereld beter te begrijpen én zichzelf te uiten.
Door taal te verweven met wereldoriëntatie en alle andere vakken, leren kinderen niet alleen hóe taal werkt, maar vooral waaróm het betekenisvol is. Dat vergroot hun betrokkenheid, taalvaardigheid én kennisopbouw.

“Kinderen gaan beter lezen en schrijven, juist omdat ze met inhoud bezig zijn die hen raakt. Ze weten waaróm ze iets leren.”
Leerkracht groep 5
Waarom taal geïntegreerd aanbieden?
De laatste jaren onderstrepen wetenschappers en onderwijsontwikkelaars hetzelfde punt: taalvaardigheid ontwikkel je het best in een rijke, inhoudelijke context. Bijvoorbeeld tijdens een ontdekkingstocht naar het menselijk lichaam, het heelal, of gebouwen uit de geschiedenis.
Bij GO! werken kinderen vanuit verwondering en nieuwsgierigheid aan thema’s. Tijdens dat proces gebruiken ze taal om vragen te stellen, meningen te vormen, teksten te begrijpen en zelf iets te creëren. Precies dat is taalontwikkeling in de volle breedte.
Wat betekent dat in de praktijk?
GO! biedt per thema een doordachte mix van activiteiten die alle taalvaardigheden versterken. Daarnaast bevat elk thema rijke woordenschatuitbreiding, taalonderzoek, spellingsmomenten en koppelingen met grammaticale inzichten – allemaal binnen de context van het thema.
Lezen
Informatie- en verhalende teksten, boeken, instructies, digitale bronnen
Luisteren
Gesprekken, verhalen, podcasts, uitleg van klasgenoten of leerkracht
Spreken
Discussies, debatteren, filosofische gesprekken, presentaties, rollenspellen, interviews
Schrijven
Verhalen, werkstukken, brieven, observaties, betogen, samenvattingen

